Zuurkoolschotel

Waar, zoals ik eerder al schreef in mijn blog over spruitjes met appelstroop, Peter spruitjes heeft leren eten de afgelopen jaren gold dat voor mij voor zuurkool. Toen ik klein was mochten we één ding kiezen wat we absoluut niet wilden eten. In mijn geval was dit zuurkool. Maar omdat Peter zijn liefde voor zuurkool zo ver ging dat hij, tijdens zijn bijbaan als groenteboer in de plaatselijke supermarkt, de zuurkool rauw uit het vat vrat, werd het voor mij toch tijd zuurkool te leren eten.

Zuurkoolstamppot op traditionele wijze, daar doe je mij nog steeds geen plezier mee, maar een aangeklede variant waarbij je de zuurkool flink onder stopt met lekkere smaken, daar kan ik inmiddels heel goed mee leven. En Peter ook, dus stond er deze winterse week dit lekkere en makkelijke recept op het menu.

4 personen

500 gram zuurkool
400 gram rundergehakt
2 kleine rode uien, gesnipperd
1 rode parprika, in blokjes
2 appels
2 handjes rozijnen
800 gram aardappelen
roomboter

Warm de oven voor op 180°C. Kook de aardappelen voor de aardappelpuree in ca. 20 minuten gaar. Bak ondertussen de ui met de paprika en het gehakt, schil de appels en snijd ze in blokjes.
Doe de zuurkool onderin de ovenschaal en verdeel de stukjes appel en rozijntjes hier overheen. Daar overheen het gehakt mengsel en dek het af met een laag aardappelpuree. Dit maak ik altijd met aardappelen en roomboter. Nu nog 20 – 25 minuutjes in de oven en je kan aan tafel.

Ook erg lekker, in plaats van gewone appels, gedroogde appeltjes gebruiken!

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll to Top