Spruitjes met appelstroop

Spruitjes. Je houdt ervan of je gruwelt ervan. Ik val in de eerste categorie, maar ben natuurlijk niet alleen. Peter valt (viel), zoals velen, in de categorie van wie spruitjes wel van het menu geschrapt kan worden. Praktijk? Als ik alleen at, wat niet vaak voorkwam, at ik vaak spruitjes. Ongeacht het seizoen, want ik greep mijn kans.

Totdat ik dit recept tegenkwam. Nu hoor ik soms ‘we kunnen ook wel weer eens spruitjes eten’. En de meiden? Die hebben hun neus nog nooit opgehaald voor spruitjes. Nu is dit ook wel de enige variant die ze kennen beken ik eerlijk, maar ik durf inmiddels de stap naar de ‘old school’ versie van spruitjes wel met ze aan. Ook met Peter. Maar eigenlijk vind ik ze op deze manier ook wel erg lekker, dus komt het er niet van.

En dan de voorbereiding. Spruitjes afhalen. Het is nogal een klus. Maar samen is alles leuker, dus ook spruitjes afhalen. En zo haal ik deze keer de spruitjes af met Meike op het aanrecht die mij ‘helpt’. Haar taak? De spruitjes in de pan doen, maar dan paniek er vallen schilletjes af als de spruitjes in de pan zitten. Als ik vertel dat het niet zo erg is als er schilletjes afvallen ontstaat er een nieuw klusje. De spruitjes in haar kleine handjes worden grondig ontdaan van bijna alle schilletjes. ‘Wij zijn lekker bezig he mama?’, ‘Jazeker lieverd. Oh en zal ik de rest van de spruitjes dan nu zelf maar in de pan doen? Jij bent zo druk met je schilletjes.’ We keuvelen en kletsen en voordat we het weten zijn we klaar. Gelukkig is er nog een knolselderij die geslacht moet worden, dus keuvelen we nog even door.

Dit recept is namelijk extra lekker met knolselderijpuree!

 

4 personen

Spruitjes
750 gram spruitjes
150 gram spekjes
1 rode ui, gesnipperd
1 grote appel, in blokjes
2 flinke eetlepels appelstroop

Haal de spruitjes af en kook ze ca. 8 minuten beetgaar. Bak ondertussen de spekjes en de rode ui. Voeg de gekookte spruitjes aan de spekjes en rode ui toe en bak nog even mee. Voeg in de laatste minuten de appelblokjes toe en meng de appelstroop er doorheen.

Knolselderijpuree
1 grote knolselderij
1 grote appel, in stukjes
roomboter

Snijd de knolselderij in stukken en kook in ca. 15 minuten gaar. Doe in de laatste minuten de appel erbij en laat deze even meekoken. Giet de knolselderij en appel, doe er een flinke stuk roomboter bij en maak er een puree van.

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll to Top