Verantwoorde(r) kruidnootjes

Wat doe je op een regenachtige middag in sinterklaastijd? Juist. Samen pepernoten, euhm kruidnootjes, bakken. Pepernoten zijn die vierkante bleke brokken, waarvan onze meiden het bestaan (nog) niet weten. In hun ogen zijn pepernoten die kleine knapperig bruine bolletjes waar ze geen genoeg van kunnen krijgen. Een verantwoorde(r) variant waarvan ze er van mama wel een paar extra van mogen leek me dus wel wat.

Deze versie is zonder geraffineerde suikers, zonder tarwe én goedgekeurd door mijn twee fijnproevers.

Tijdens Meike haar slaapje heb ik alvast alle ingrediënten klaargezet en afgewogen. Zo hoefden ze alleen nog maar om en om de bakjes in de kom te legen, te kneden en bolletjes te maken. Samen koken is leuk, maar de spanningsboog, vooral van Meike, is niet altijd lang genoeg voor alle fases van een recept. Door een beetje voorbereiden houd ik het ook leuk. Al is Maartje meestal wel in de keuken te vinden als ik aan het zoeken, klaarzetten en wegen ben, maar vandaag moet ik het echt alleen doen. Ze is te druk met een tekening voor Sinterklaas.

Tijdens het maken van de bolletjes verdwijnen er al regelmatig stukjes in de mondjes in plaats van op de bakplaat, dus voor het eindresultaat ben ik niet bang. En dat klopt.

Verantwoorde(r) kruidnootjes

1 bakplaat kruidnootjes

100 gram speltmeel
50 gram amandelmeel
50 gram boekweitmeel
60 gram kokosbloesemsuiker
5 tl speculaaskruiden
5 el vloeibare kokosolie
2-3 el melk
snuf zout
5 druppel vanille extract

Verwarm de oven voor op 175 ˚C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Meng alle droge ingrediënten en voeg daarna de kokosolie en het vanille extract toe. Meng alles door elkaar en voeg kleine beetjes melk toe zodat het plakkeriger wordt en je er een bol van kunt maken. Maak nu kleine bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.

Bak ze vervolgens 15 – 20 minuten in de oven.

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll naar boven