Rode bieten, one of our family favourites. Peter at vroeger al liever bietjes dan pannenkoeken. Zal het in de genen zitten? Onze meiden zijn er in ieder geval dol op. Op pannenkoeken trouwens ook ๐
Als het aan Peter ligt eten we elke week wel een keer bietjes. Vandaag nog. โWat eten we?โ โOh, ik hoopte eigenlijk bietjesโ. Dat ik voor morgen een quinoa salade met bietjes heb gemaakt voor lunch doet zijn gezicht gelukkig opklaren. Iets met liefde en een man โฆ
Bietensap, bietensoep, bietensalade, bietencarpaccio, bieten in chocoladetaart/cake, โgewoonโ bietjes, โฆ, โฆ, genoeg variatie mogelijk en dus eten we misschien niet wekelijks, maar met zeer grote regelmaat, bietjes.
En hoewel het lang duurt voordat ze gaar zijn, zijn ze daarna makkelijk te verwerken. Om de bieten goed gaar te krijgen kan je ze, afhankelijk van de grootte, in schil รณf in ongeveer een uurtje gaarkoken รณf ze, ingepakt in folie, ongeveer een uur in de oven (200 หC) leggen. Als ze gaar zijn kan je ze 2 dagen in de koelkast bewaren. Als je een uurtje over hebt kan je ze dus vast klaarmaken om ze later te verwerken. Hier geen tijd voor? Dan bieden de (vacuรผm)voorverpakte bieten uitkomst.
Wij hebben de luxe van een zusje en zwager met een boerderijkraam met verse bieten. Heb je dit niet en ga je voor de eerste optie, rauwe bieten, dan raad ik de markt of groenteboer aan. De kleine, zachte, verschrompelde bieten die ik vaak in de supermarkt tegenkom halen het niet bij dat wat in mijn ogen bieten zijn.
Mooi meegenomen is dat onze family favourite ook nog eens heel gezond is. Een bietje extra op zijn tijd is dus ook nog eens erg goed voor ons. En het voedingsadvies dat je bieten, omdat het een nitraatrijke groente, maximaal 1x per week mag eten? Dat is ingetrokken. Lucky us!
Lunch salade voor 3 personen, maaltijdsalade voor 2 personen
150 gram quinoa
500 gram rode bieten
1 grote appel
175 gram gerookte kipfilet
100 gram geitenkaas
1 hand walnoten
2 handen rucola of andere slasoort
Dressing
Sap van 1 mandarijn
1 el honing
2 el olijfolie
Peper naar smaak
Kook de bieten gaar of doe ze in de oven. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. Snijd de bieten, appel en kipfilet. Verbrokkel de geitenkaas en breek de walnoten in stukjes. Meng in een apart bakje de ingrediรซnten voor de dressing. Als de quinoa is afgekoeld meng je alle ingrediรซnten door elkaar. Voeg als laatste de dressing naar smaak toe.