Uitje

Uienquiche

Nog voordat ik de auto uitgestapt ben zet mijn vader er, ongevraagd, een volle zak grote rode en gele uien in. Perfect, want de vorige zak is net leeg. Verdwenen in onder andere een pan hachee en een uienquiche.

Wat zal ik van deze uien maken? Een uitje gebruik je al snel eens in de dagelijkse maaltijden, maar daarmee is de zak nog niet leeg. Deze hoeveelheid vraagt om recepten met ui in de hoofdrol.

Uiensoep, hutspot, uienchutney, … ik denk er nog even over na. Wie weet binnenkort dus weer een uienrecept op mijn blog. Helemaal niet erg, eens een uitje extra, want uien zijn erg gezond.

De quiche die ik eerder maakte was geïnspireerd op de uienquiche in de Allerhande van deze maand. Dat heb ik vaker. Euhm meestal. Een recept brengt me op het idee om het (weer) eens te eten. Het uiteindelijke eindproduct is, afhankelijk van dat wat ik nog in de kasten heb of de ingrediënten die ik vervang, vaker een variant dan het originele recept. Ik ben vast niet de enige.

 

Kleine quiche ~ springvorm 20cm

Bodem:
200 gram speltbloem
100 gram kokosolie
2 eieren
snuf zout

Vulling:
50 gram roomboter
tijm
4 rode uien
2 tenen knoflook

2 eieren
100 gram hüttenkäse
200 gram geitenkaas

Meng de speltbloem, kokosolie, eieren en een snufje zout tot een mooi deeg. Maak van het deeg een bal en leg deze een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Snij de ui in ringen, hak de knoflook fijn en bak dit samen met een paar takjes tijm, ik gebruikte er ongeveer 5, in 30 minuten op laag vuur gaar.

Laat de uien een klein beetje afkoelen. Bekleed ondertussen de bakvorm met het deeg, prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 10 minuutjes. Verlaag na het bakken van de bodem de temperatuur van de oven naar 180 ˚C.

Klop de eieren en de hüttenkäse. Doe de uien op de bodem, brokkel de geitenkaas eroverheen en giet het eimengsel eroverheen. Leg er nog een paar takjes tijm op en bak in ca. 3o minuten gaar.

De speltbodem kan je uiteraard ook vervangen door een (spelt)bladerdeeg of kant en klaar quichedeeg.

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll to Top