Cactusvijg

Op mijn supersap blog schrijft Anneke in haar reactie dat ze een sapje maakt met onder andere cactusvijg. Cactusvijg (?), cactusvijg (?), ik heb eigenlijk geen idee. Wat zegt vriend Google. Ooooohja weleens gezien. En daar blijft het bij. Totdat mijn oog erop valt in de winkel en ik toch wel nieuwsgierig ben. Dus vanuit het schap belanden ze in mijn karretje en zo staan ze nu op mijn aanrecht. Ai, ik lees later dat je ze het beste in de koelkast kan bewaren, omdat ze koud het lekkerst zijn. Leermomentje.

Maar wat zijn het eigenlijk? Eerst maar even een onderzoekje doen naar deze stekelige kleurrijke vruchten op mijn aanrecht. Dan kom ik vast ook tegen wat ik er mee kan maken.

Ze schijnen

  • zoet zurig te smaken.
  • boordevol vezels te zitten
  • vruchten van cactusplanten te zijn
  • veel antioxidanten te bevatten
  • een ontstekingsremmende werking te hebben

Een hele korte samenvatting van dat wat ik tegenkom en inderdaad kom ik ook recepten tegen. Eén van de recepten is een salade van geitenkaas, cactusvijg, pijnboompitjes en basilicum. Dit heb ik allemaal in huis, dus dat gaat ‘m worden.

Alleen kom ik net terug van peuterzwemmen met Meike en dan kan ik altijd wel wat meer gebruiken dan een salade. Het worden daarom broodjes met geitenkaas, pijnboompitjes, cactusvijg en basilicum en de rest van de cactusvijgen die ik heb doe ik in de slowjuicer voor een sapje. Vraag me wel af of ik dit verstandig was. Door de harde pitjes maakte het nogal een akelig geluid. Het resultaat was minder akelig. Een vol zoet zurig sapje. De smaak komt dus overeen met dat wat ik gelezen heb. En de pitjes, die met moeite vermorzeld zijn door mijn slowjuicer? Die zijn erg hard, maar gewoon eetbaar. Hierover las ik wel dat je ervan moet houden en dat klopt. Ik kan me voorstellen dat het mondgevoel niet voor iedereen prettig is. Vind je de pitjes in bijvoorbeeld druiven of mandarijnen vervelend? Dan kan je deze pitjes zeker niet waarderen. Zelf vond ik het niet vervelend en had ik een heerlijke lunch.


Voor het sapje heb je niet mee nodig dan ca. 6 rijpe cactusvijgen, het broodje maakte ik als volgt.

Voor 2 broodjes

2 boterhammen
100 gram zachte geitenkaas
Handje pijnboompitten
1 cactusvijg
Ca. 10 blaasjes basilicum

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Brokkel de geitenkaas en verdeel over de boterhammen. Strooi de pijnboompitjes eroverheen en zet de broodjes in de oven totdat de geitenkaas een beetje bruin kleurt. Snij ondertussen de cactusvijg in stukjes. Haal de broodjes uit de oven en verdeel de cactusvijg en basilicum erover.

Leuk nieuw product leren kennen. Bedank Anneke!

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll naar boven