Paprikasoep met kikkererwten en pijnboompitten

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Als flexitariër kan ik niet anders dan dit initiatief onderschrijven. Als wat? Als flexitariër. Heel eerlijk, ik had, totdat ik het magazine van de week zonder vlees las, nog nooit van het woord gehoord, maar wij zijn dus flexitariër. Dit ben je als je één of meer dagen in de week geen vlees eet. Wij proberen 3x per week vlees, 2x per week vis en 2x per week vegetarisch te eten. En niet alleen tijdens het avondeten, maar ook tussendoor en tijdens ontbijt of lunch. Deze verdeling gaat niet elke week op, maar hier streven we wel naar.

Dit resulteert in een gevarieerd weekmenu. In de praktijk zijn het bij ons vaak de pasta of rijstgerechten waarin we het vlees of de vis weglaten. En chili con carne? Dat kan ook heel goed non carne. Dan zijn er ook nog de eindeloze variaties aan maaltijdsoepen en salades en voordat je het weet is de week alweer voorbij.

Deze Week Zonder Vlees draagt bij aan de bewustwording van de impact van vlees eten op je gezondheid en op het milieu. Om hier aandacht aan besteden hebben ze een magazine uitgebracht met achtergrondinformatie én lekkere vegetarische recepten. Stuk voor stuk recepten die in mijn keuken gemaakt zouden kunnen zijn of op mijn ’to cook’ lijst kunnen. Om te beginnen met deze paprikasoep met kikkererwten en pijnboompitten. Nou ja, een variatie hierop, want bij toeval had ik bijna alle ingrediënten nog in huis. Deze week hadden Peter en de meiden vakantie en leefden en aten we toch wat anders dan in ‘normale’ weken. Dit begon vorige week met het overslaan van mijn wekelijkse boodschappen en resulteerde erin dat vandaag de koelkast en de kasten nagenoeg leeg waren. Op zo ongeveer de ingrediënten van deze soep na. Ik had iets minder paprika dan in het originele recept en heb er een paar wortels aan toegevoegd. Die moesten nu toch echt wel op.

Inmiddels zijn de kasten weer gevuld. Mét een aantal ingrediënten om deze week een paar recepten uit het magazine te maken. Zin in!

 

4 personen

750 gr. rode puntpaprika
250 gr. wortelen
2 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 liter groentebouillon
400 gr. kikkererwten
60 gr. pijnboompitten
Koriander

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de paprika’s schoon, snijd in grove stukken, meng in een ovenschaal met de olijfolie en rooster 15 à 20 minuten. Fruit de ui en de knoflook in de pan en voeg, als de ui glazig is, de wortelen toe. Roerbak dit heel even, doe de bouillon erbij en laat 10 minuutjes koken. De paprika’s kunnen nu ook ongeveer uit de oven en doe je bij de soep. Pureer de soep met een staafmixer en schep in de kommen. Maak het af met 3 el. kikkererwten, 1 el. pijnboompitten en een beetje koriander.

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll to Top