Melk van de koe

Melk komt van een koe. Voor ons heel vanzelfsprekend, maar ik heb weleens gehoord dat er kinderen zijn die geen idee hebben waar ons voedsel vandaan komt. Tijdens een spelletje Time’s Up! Kids kwam ik erachter dat Maartje in ieder geval weet dat melk van een koe komt. Maar hoe?

Vrijdagmiddagborrel
Op vrijdagmiddag luiden we het weekend in met een vrijdagmiddagborrel en een spelletje. Om te voorkomen dat we niet elke week hetzelfde doen kiest elke week iemand anders een spelletje. Deze keer ben ik aan de beurt en valt mijn oog op Time’s Up! Kids. Dat is lang geleden. We trekken lootjes om de teams te bepalen. Peter en Meike zijn een team en Maartje en ik horen bij elkaar. We kunnen beginnen.

Time’s Up! Kids
Er ligt een stapel kaartjes met afbeeldingen op tafel. Eén van het team omschrijft het kaartje, de ander, of anderen als je team groter is dan twee personen, moet(en) raden. Zoveel mogelijk kaartjes binnen de tijd. Er zit een zandloper bij, maar die duurt – vinden wij – wat lang. Een minuutje op de timer van de telefoon. 3 – 2- 1- GO! Het team dat uiteindelijk de meeste kaartjes geraden heeft, heeft gewonnen. Vergelijkbaar met 30 seconds, maar dan anders.

Melk van de koe
We staan versteld van de kennis van beide bij het raden van de omschrijvingen, maar vooral ook van de vindingrijkheid bij het omschrijven van de afbeeldingen. Verbaasde en trotse blikken gaan over en weer.
Wat dit met melk van de koe te maken heeft? Dat is Maartje haar omschrijving van een fles melk. Ze pakt het kaartje, draait het om, kijkt me aan en omschrijft ‘het komt uit een soort billen van de koe’. MELK! ‘Ja”, en doorrrrrrr Waarna Peter en ik elkaar aankijken met een hele grote glimlach. Wat een heerlijk spel.

Bloedfanatiek
En fanatiek! Vol overgave storten ze zich op de te omschrijven afbeelding en de radende partij? Op het puntje van zijn/haar stoel om geen aanwijzing te missen. Dat doet me denken aan Maartje haar laatste kinderfeestje. Toen speelden we het ook. Sommigen keken, logisch, eerst nog de kat uit de boom, maar al snel zaten er twee bloedfanatieke teams stuiterend in de woonkamer.

Lang verhaal kort, een absolute aanrader. En wij, wij hebben Maartje even uitgelegd dat ze die soort billen van een koe ook wel uiers noemen. Vergelijkbaar met de borsten van een vrouw, waar (soms) ook melk uit komt.

Scroll naar boven