Kleine dingen, klein geluk

Kleine dingen, ik schrijf het vaker, want dat zijn voor mij vaak de fijnste dingen. Deze keer waren het letterlijk kleine dingen. Kleine dingen, klein geluk.

Pietepeuterig en popperig
Klein geluk in Leeuwarden. Van die momenten die je doen glimlachen. Momenten die je enthousiasme onverwacht meer aanwakkeren dan vooraf verwacht. We maken een stadswandeling door Leeuwarden met in de hoofdrol de woorden pietepeuterig en popperig, maar wel eentje waar we een middagje zoet mee zijn. Dat maakt het groots. Struinend door de binnenstad speuren we namelijk naar miniature people, of miniatuurtjes zoals wij ze al snel noemen.

Miniatuurtjes 
Miniatuurtjes vormen met elkaar kleine tafereeltjes. Passend in de nisjes en voegen waarin ze zich verschuilen of complementair aan de achtergrond waarin ze op gaan in het grote geheel. Lekker ook die verkleinwoordjes. Ik gun mezelf in deze alinea die vrijheid. Er is een periode geweest de ze volop aanwezig waren in mijn vocabulair. Vooral gesproken. Mijn voorkeur voor verkleinwoordjes is inmiddels afgezwakt, maar nu ik dit deurtje in mij weer open voelen ze weer heel vertrouwd. Speuren naar miniatuurtjes dus, dat is wat we doen. En klein dat ze zijn. Ieniemienie.

Ontdek Leeuwarden
De route kringelt door de binnenstad van Leeuwarden. Door kleine steegjes, langs street art, door pittoreske hofjes en over karakteristieke pleintjes.  Voor mij een heel ander Leeuwarden dan het Leeuwarden hoe ik me dat herinner. Ooit mocht ik me namelijk inwoner van Leeuwarden noemen. Mijn herinnering aan Leeuwarden is alleen heel anders dan hoe ik deze stad de laatste jaren leer kennen of misschien wel opnieuw ontdek. Nu kan het verschil in beleving te maken hebben met de tijd waarin ik er woonde, mijn studententijd. Leeuwarden blijft me, de keren dat ik er de afgelopen jaren geweest ben, positief verrassen. Ook nu weer.


De route
Op verschillende plaatsen in Leeuwarden is voor slechts € 1,- een routekaart te koop. Waar je een routekaart kan kopen vind je op de website van Miniature People Leeuwarden. Er komen steeds meer verkooplocaties bij. Ook lees je op de website het laatste nieuws over de miniatuurtjes. Zo hebben wij gespeurd, gespeurd, gespeurd naar tafereel 33 ‘zittend op het terras’, dit tafereeltje uiteindelijk ook gevonden, maar die bleek verplaatst las ik later online. Of er is een tafereeltje in onderhoud, dat kan ook. Ze zijn zo klein en kwetsbaar. Je euro voor de plattegrond wordt dan ook besteed aan onderhoud en het maken van nieuwe tafereeltjes.


Top tips
Zoals je op de foto’s ziet zijn ze wel heel klein. Nu hebben wij echt niet urenlang naar muren gestaard. Zou zonde zijn van de mooie stad die dan onopgemerkt aan je voorbij gaat.  Ook zit in onze meiden geen Sherlock Holmes verscholen. Of, nou ja, in de één misschien wel, in de ander duidelijk niet. De succesfactor van dit uitje zit dan ook – mede – in de wijze van informeren. Op de plattegrond staat in de route het nummer van het tafereeltje aangegeven. Het nummer vind je terug op een lijst met de titel en daaronder, soms op abstracte wijze, soms concreet en duidelijk, omschreven waar je het tafereeltje kan vinden. Hierdoor kan je de kinderen voeden met de informatie die jij denkt dat ze nodig hebben om het tafereeltje te vinden. Kunnen ze zelf lezen, dan geeft het lezen van de kaart en het opvolgen van de aanwijzingen voldoende uitdaging. En, dat zullen ze al snel in de gaten hebben, een tafereeltje wordt ook vrijwel altijd vergezeld door een QR code, dus zie je een code, dan weet je dat je warm bent.

Ga je ook op zoek, dan veel plezier!

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll naar boven