Het is zondagochtend en op zondagochtend eten we pannenkoeken. Nou ja, op zondag ontbeten we vrijwel altijd met pannenkoeken alleen hebben we een paar weken geleden tijdelijk afscheid moeten nemen van deze traditie. Onze afzuigkap doet het niet meer en omdat van pannenkoeken de lucht nogal kan blijven hangen zijn onder andere pannenkoeken tijdelijk uit het menu geschrapt.
Hij doet het al weken niet. Weken? Ja weken. Dit soort dingen is nogal eens een proces. Eerst is het prioriteit no. 1 en moet het snel gerepareerd/vernieuwd worden, dan verdwijnt de urgentie naar de achtergrond en ineens is het heel irritant en moet er het liefst gisteren een nieuwe hangen. Dus beginnen we bij de keukenzaak waar de vorige bewoners van ons huis meer dan 15 (!) jaar geleden deze keuken gekocht hebben. Repareren, lastig verhaal en de verkoopster niet erg gretig om ons een nieuwe te verkopen. Bij een volgende keukenzaak hebben we de verkoper eerst moeten overtuigen dat onze afzuigkap echt 1.20 breed is, waarna hij niet verder dan een brochure kwam met prijzen die wij voor dezelfde merken op Internet vele malen gunstiger voorbij hadden zien komen. Lang verhaal kort, aan de derde keukenzaak zijn we niet meer begonnen. Konden wel wat leukers bedenken en eenmaal thuis was het snel geregeld. Nu alleen de plaatsing nog even afwachten, maar alle vertrouwen dat wij binnenkort op zondagochtend gewoon weer met pannenkoeken starten.
Voor nu variëren we op zondag. Deze keer was het een ontbijttaartje uit één van The Green Happiness boeken. Dit recept heb ik eens doorgestuurd gekregen en sindsdien eten we het regelmatig. Wat ik, vooral door de week, zo handig vind aan dit recept is dat je ’s ochtends alleen maar je taartje uit de koelkast hoeft te halen. Én niet alleen lekker als ontbijt, maar ook bij de koffie of als toetje.
Hieronder eerst het basisrecept gevolgd door mijn variaties hierop.
Voor 2x ontbijt (2 volwassenen, 2 kleine kinderen)
100 gram boekweitvlokken, fijngemalen
½ tl bakpoeder
1 tl vanillepoeder
Snufje zout
200 gram wortels, geraspt
100 gram verse dadels
1 banaan
50 ml amandelmelk
250 gram rood fruit
50 gram boekweitvlokken
2 el kokosbloesemsuiker
1 el kokosolie
2 tl koekkruiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de fijngemalen boekweitvlokken, het bakpoeder, de vanillepoeder en het zout in de keukenmachine. Doe hier vervolgens de geraspte wortels, dadels, banaan en amandelmelk bij en mix in de keukenmachine tot een soepel beslag. Bekleed de bodem van een springvorm (die van mij is 18cm) en vorm een ronde plak van ongeveer 2 cm. dik (waarschijnlijk is de ronde vorm kleiner dan je springvorm, maar dat is prima. Het mengsel is dik genoeg dat het niet gaat uitlopen). Verdeel vervolgens het rode fruit over de cake. Mix de boekweitvlokken, kokosbloesemsuiker, kokosolie en koekkruiden tot een los kruimig deeg. Verdeel dit over het fruit. Bak vervolgens 50 a 60 minuten in de oven.
~ Wij maken het taartje vaak af met een schep Griekse yoghurt, vers (rood) fruit en kokosvlokken.
~ Afhankelijk van wat ik in huis heb vervang ik de boekweitvlokken weleens door havervlokken. En als ik geen amandelmelk in huis heb vervang ik dit door gewone melk.
~ Qua fruitsoort leent de bodem zich ook goed om ook eens met een andere fruitsoort te combineren. Zo heb ik dit taartje ook eens met mango gemaakt in plaats van rood fruit. Aanrader! In plaats van koekkruiden heb ik toen kokosrasp door de ‘topping’ gedaan.
~ En aansluitend op mijn vorige variatie, ik kan me zomaar voorstellen dat een variant met appel/kaneel of peer ook erg smakelijk is. Ik zet het op mijn ’to cook’ lijst.