Ontbijt kwarktaart

Tijdens het maken van bliss balls*, dacht ik al eens ‘dit zou ook een goede bodem voor een verantwoorde (kwark)taart kunnen zijn’. Gecombineerd met kwark en vers fruit komt het qua ingrediënten overeen met een schaaltje kwark met noten en gedroogd fruit. Oftewel, een leuke ontbijt variatie. Ben natuurlijk niet de enige die dit bedacht heeft, maar vind het wel leuk de route naar het recept te delen.

Toen ik bedacht welke soort kwark ik zou gaan gebruiken was ik er al snel uit. Griekse yoghurt. Omdat we hier altijd wel een bak van in de koelkast hebben staan, het lekker én gezond is. De Griekse yoghurt was niet altijd een vaste bewoner van mijn koelkast, maar sinds mij na de geboorte van Maartje volle producten werden aangeraden omdat ze me anders ‘op zou eten’ ben ik zo gewend aan de volle romige smaak dat ik zelden nog een bak magere kwark uit de koeling pak. Griekse yoghurt met blauwe bessen en een beetje honing. Make my day! Zo heb ik ook gelijk de fruitsoort die ik ga gebruiken in mijn kwarktaart. Blauwe bessen. Als topping vers fruit, kokos en pure chocolade schaafsels en je dag begint met een feestje op je bord.

De enige twijfel had ik over gelatine om de yoghurt te laten opstijven. Is dat wel zo verantwoord? Leermomentje voor mij. Een onderzoekje op het wereldwijde web leerde mij dat gelatine een eiwit is met heel goede eigenschappen.

Deze taart is niet alleen lekker als ontbijt, maar ook gewoon bij de koffie of als toetje.

1 taart, ongeveer 6 stukjes

De bodem 
100 gram ontpitte dadels
100 gram noten 50/50 walnoot ~ amandel
100 gram havermout
1 el cacaopoeder

De ‘kwarklaag’
500 ml griekse yoghurt?
3 gelatineblaadjes of 4,5 gram gelatinepoeder
150 gram blauwe bessen

Vers fruit, kokos en pure chocoladeschaafsel om de taart te garneren.

Bekleed de onderkant van een springvorm (18 cm) met bakpapier en vet de randen in. Ik gebruik hiervoor meestal wat kokosolie. Meng vervolgens de dadels, noten, havermout en cacaopoeder in de keukenmachine tot een plakkerig geheel en maak hier een bol van. Is het nog erg kruimelig? Voeg dan een beetje water toe. Met de nadruk op beetje. Soms is even je handen nat maken voldoende. Verdeel vervolgens in de springvorm en zet deze in de koelkast terwijl je de ‘kwarklaag’ maakt. Heb je nog wat over? Maak hier dan bliss balls* van. Of maak, zoals ik doe, wat extra zodat je zeker weet dat je ook nog wat balletjes kan maken.
Maak nu de gelatine volgens de instructie op de verpakking en spatel door de Griekse yoghurt. Voeg vervolgens de blauwe bessen toe en giet het mengsel op de bodem. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast en garneer als je de taart gaat eten.

* Bliss balls zijn overigens (dadel)balletjes. Een gezonde snack waarbij dadels meestal de basis zijn. Zoet en lekker plakkerig zodat je er makkelijk balletjes van kan rollen. Rol ze daarna nog even door bijvoorbeeld kokosrasp en je hebt een lekkere bonbon bij de koffie.

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll naar boven