‘Nog één dagje blijven dan?’

Vier weken onderweg is vier weken overnachten op een bonte verzameling van campings. Onze selectiecriteria variëren per doel, maar – vinden wij – hoge eisen stellen we niet. Er zit weleens een misser tussen. Waar dat aan ligt? Onze mood? Onze verwachting? De camping? Geen idee, maar vaak voelen we het al als we de camper uit stappen. Dan zijn er de gewoon prima campings, het gros eigenlijk. Én, de pareltjes. Ook hier weer dat gevoel dat er gelijk is als de camperdeur opengaat. Dit zijn ook de campings waarop we elkaar aankijken en zeggen ‘we kunnen ook, nou ja, gewoon morgen nog een dagje hier blijven’.

Parel no.1

Campingplatz Jena “Unter dem Jenzig”
Een paar dagen voor vertrek krijg ik op mijn werk een aapje van Peter. Hij heeft inmiddels vakantie en is begonnen met het uitstippelen van een route. Tweede camping, slow camping Jena. Een oude bekende. Mijn hart maakt een sprongetje en ik app gelijk een dikke vette duim terug, met de opmerking ‘en dan ook weer zo’n lekker broodje Bratwurst’. Het broodje Bratwurst? Helaas die stond bij aankomst niet op het menu. Het fijne gevoel bij uitstappen, dat was er wel weer! Blijft toch een risico als je twee keer naar dezelfde plek gaat. Vind je er weer wat je er destijds vond. Het blijft een momentopname. Gelukkig wel! Dus hier was ie al, het moment dat we elkaar aankeken en de woorden uitspraken ‘zullen we anders morgen gewoon nog een dagje blijven, ook wel lekker’.

Waarom juist deze camping?
De camping noemt zichzelf een slow camping. Precies dat. Je voelt je zen vanaf het moment dat je de camper uitstapt en naar een oud treinstel loopt om in te checken. Oud treinstel, tafeltje met een laptop ervoor, relaxte sfeer. Hier heb je bij mij al punten gescoord. Om vervolgens teruggestuurd te worden naar de camper om een mooi plekje te kiezen. Check. We staan, de deuren gaan open de meiden rennen naar de boomhut – die ze zich nog van de vorige keer herinneren – en zien we, spreekwoordelijk, niet weer.

We staan tussen de bomen, het is klein en overzichtelijk en het sanitair is schoon. Voor de meiden is er een boomhut, ze ontdekken af en toe een verdwaalde schommel aan een boom elders op het terrein en als Meike en ik ons afvragen waarom Peter en Maartje zolang over de afwas doen blijkt dat ze een potje tafelvoetbal staan te spelen op de tafel achter de afwasbakken.

Elke ochtend zijn er verse broodjes die je de dag van tevoren kan bestellen en er worden op verschillende avonden maaltijden op de BBQ bereid die je of ter plekke op kan eten of mee kan nemen naar je plek. En zoals ik al scheef, tref je het dat er Bratwurst op het menu staat, dan niet twijfelen. Lees hier hoe we hier vorig voorjaar van genoten.
De camping ligt op loop- en fietsafstand van het gezellige stadje Jena met het eerste deel van de route langs de rivier de Saale. Aan de camping ligt het buitenbad Ostbad Jena. Ideaal voor een frisse duik. En die was met de temperaturen toen wij er waren zeer welkom.

Parel no.2

Camping Matyáš
Het zij de kleine dingen die een camping perfect maken. Tenminste voor mij. Dit is er eentje waar alle kleine dingen klopten. Eén ervan, service zonder dat je je te veel voelt. We redden ons doorgaans goed zelf, maar als je dan een hulpvraag hebt en hij wordt voor 110% beantwoord ben je erg dankbaar. We hebben onze fietsen mee, dat is praktisch, omdat we natuurlijk geen auto hebben, maar ook omdat één van de doelen deze vakantie is om op de fiets, via de Moldau-Radweg Praag te bezoeken. Alleen bij aankomst op de camping, lekke band. Bezoek aan Praag? De volgende dag.

De eigenaren bellen voor ons de fietsenmaker van een dorp verderop. Het lukt hem niet dezelfde avond te komen, maar de volgende ochtend is hij er op tijd. Zodra hij een inschatting heeft gemaakt van de tijd die hij nodig heeft bepalen we gaanfietsen of toch de trein vanaf het nabij gelegen station nemen. De band vervangen – het gaat om de achterband, binnen en buiten – daar gaat wel wat tijd in zitten, maar hij kan wel een leenfiets van de camping checken en er een fietszitje op zetten. Let’s go to Prague by bike! Blij dat we bij ons oorspronkelijke plan kunnen blijven. En bij terugkomst staat Peter zijn fiets met nieuwe banden voor ons klaar. Perfect toch, totaal geen gedoe van gehad.

~Waarom juist deze camping?
Fietsen, dat brengt me gelijk bij dé plus van deze camping, de ligging. Op 19km fietsen van Praag via de Moldau-Radweg. Een vlakke weg die je volgt tot in het centrum van Praag. Zet je fiets neer bij de Karelsbrug en ontdek de stad verder te voet.

Van de camping naar Praag is een duidelijk aangegeven fietspad aan de oever van de Moldau. Je fietst door een parkachtige omgeving naar Praag waar je mede weggebruikers mountainbikers, hardlopers en skeeleraars zijn. Hier en daar een hippe kiosk met picknicktafels om onderweg even te pauzeren of, zoals wij, op de terugweg een hapje te eten.

Toch liever niet met de fiets dan is het station op loopafstand van de camping en sta je, heb ik me laten vertellen, in een half uurtje in Praag. Kortom, een ideale uitvalsbasis om Praag te bezoeken. Helemaal omdat je op de camping helemaal niet het gevoel hebt dat je onder de rook van wereldstad Praag staat. De camping is namelijk vooral knus en ademt in alles persoonlijke aandacht. Zoals een vrouw bij de douches tegen me ze ‘heerlijk hier he, het is nog schoner dan thuis’. Dat, schoner dan thuis, en ook nog huiselijk. Met zachte douchematten, een douchgordijn, shampoo flesjes, douchgel, wattenstaafjes, nagellakremover, tampons, … gewoon dingetjes die niet voor handen hoeven te zijn op een camping, maar er wel zijn. Schoon en volledig sanitair dus.
Verder een knusse hut waar je in kan koken, wassen, afwassen, lezen, spelletjes doen. Een restaurant, ’s ochtends verse broodjes en speelgelegenheid voor kinderen in overvloed. Een speelhuisje, speeltuin, beachvoetbal- volleybal- basketbalveld, trekkertjes en fietsjes in alle soorten en maten. Dat laatste was voor onze meiden de absolute hit. ‘Mogen we nog even fietsen?’ ‘Wanneer gaan we? Kan ik dan nog even fietsen?’ ‘Ik ga fietsen!’ ‘Dan ga ik mee op de fiets mama!’.

Oftewel, wil je fietsen, jong of oud, ver of eindeloze rondjes over de camping, deze camping kan ik je meer dan aanbevelen.

Van Groenlo tot en met Praag
10 – 12 juli 2020 Camping Marveld in Groenlo (NL)
12 – 14 juli 2020 Campingplatz Jena “Unter dem Jenzig” in Jena (D)
14 – 16 juli 2020 Camping Matyáš in Vrané nad Vltavou (CZ) – 19km van Praag

Bij de volgende pareltjes dé uitvalsbasis voor een bezoek aan Wenen.

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll naar boven