Als de bladeren vallen
De bladeren kleuren, de haard heeft haar eerste uren er alweer op zitten en in mijn keuken maken frisse lichte gerechten plaats voor volle warme geuren en smaken. Herfstgerechten. Deze fijne en knusse tijd, ik hou ervan.
Pompoensoep maken
Eén van de ingrediënten die absoluut in mijn herfstgerechten terug komt is pompoen. Nu de herfst is begonnen mag ik dus weer. We eten pompoensoep. Als ik pompoensoep maak dan maak ik vaak het recept van Rens Kroes uit haar boek Powerfood. Lekker met een robuust bruin stokbrood met (ongezouten) roomboter en vandaag ook vijgen met kaas en noten uit de oven.
Vijgensnack
Vijgen. Ook zo kenmerkend voor de herfst. Ze zijn heerlijk in combinatie met kaas en noten. Vandaag met geitenkaas en walnoten, maar ook een goede combi met blauwe kaas. Wat noten erbij, honing erover, even in de oven en je hebt een leuke en lekkere snack of voor- of bijgerecht. Deze staat in mijn top 3 van herfstgerechten. En vijgen zijn ook nog eens supergezond! Ze zitten namelijk vol met vitaminen, mineralen en vezels.
Per persoon
1 vijg
Paar stukjes verkruimelde geitenkaas (of blauwe kaas)
Paar verkruimelde walnoten
Honing
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de vijg in acht parten, maar niet helemaal door zodat de vijg mooi openvalt. Leg de vijg in een ovenschaal of een klein ovenschaaltje en verkruimel de geitenkaas en noten erover. Nu nog een beetje honing erover en 5 – 7 minuutjes in de oven.
Grote pan pompoensoep – recept Rens Kroes
1 rode ui
3 teentjes knoflook
1 el kokosolie
1,5 liter water
2 groentebouillonblokjes
1,5 kg pompoen
1 courgette
2 tl kerriepoeder
gemberpoeder, een mespuntje
cayennepeper, een mespuntje
laos, ook een mespuntje
1 tl gedroogde oregano
4 el fijngehakte koriander
1 scheutje speltroom
Bereiding
Snijd de rode ui en knoflook in kleine stukjes. Doe de ui samen met de kokosolie in een braadpan. Zet op een laag vuurtje en voeg na een minuutje de knoflook erbij. Zet ondertussen een andere pan met het water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Snijd ook de pompoen en courgette in kleine stukjes en doe deze bij de bouillon. Doe de gemberpoeder, cayennepeper, laos, kerriepoeder en oregano in de braadpan bij de knoflook en uien en roer alles een halve minuut goed door. Voeg dit mengsel vervolgens aan de kokende bouillon toe en laat de groenten in 30 minuten op een laag vuurtje gaarkoken. Pureer de soep daarna met een staafmixer. Snijd de koriander fijn en schep de soep in een kommetje, schenk er een scheutje speltroom bij en besprenkel hem met de koriander.
Zelf ben ik nogal van de praktisch en maak ik de soep ook weleens in één pan. Doe dan eerst de gemberpoeder, cayennepeper, laos, kerriepoeder, oregano en de bouillonblokjes (verkruimeld) bij de knoflook en uien en roer dit goed door. Voeg dan de pompoen en courgette toe, bak deze even mee, voeg vervolgens het water toe en laat alles op een laag vuurtje in ca. 30 minuten gaarkoken.