Gember shot

Ziek worden, dat is nu wel het laatste wat we willen. Nu niet, maar anders ook niet en daarom begin ik mijn dag met grote regelmaat en nu met een nog grotere regelmaat met een gember shot. Brrrrrr ik zou liegen als ik zeg dat het lekker is, maar welk shotje is dat wel. Ik heb – vroeger 🙂 – ook nooit kunnen genieten van een tequila. Eén troost. Waar bij een tequila het schijfje citroen een hoop goed maakt, maakt een glas water na je gember shot het voor mij acceptabel.

Waarom gember en waarom ’s ochtends
Gember stimuleert je spijsvertering, daarom start ik ’s ochtends voor mijn ontbijt met een gember shot. Gember reinigt je lichaam. Gember geeft je immuunsysteem een boost. Gember … Google gember en je zal het met me eens zijn dat het de moeite waard is de specerij gember toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Heftig zo’n shot
Het hoeft natuurlijk geen gember shot te zijn. Bij de meiden doe ik elke ochtend een schijfje gember in hun glas water. Deze tip kreeg ik laatst. De smaak is dan niet te heftig, maar het schijfje geeft al wel wat van haar gezonde stoffen af. Ook wennen ze zo een beetje aan de smaak. De schijfjes haal ik er na een tijdje weer uit en voeg ik bij de schijfjes in Peter zijn gember thee. Zo starten we alle vier op onze eigen manier op met gember.

Wanneer ik het nog meer gebruik
Je kan gember ook op heel makkelijk op andere manieren in je systeem integreren. Fruit je een uitje en knoflook – ook een hele gezonde – doe er dan ook wat fijngesneden gember door. Strooi er om het af te maken nog wat gemalen kurkuma doorheen en je hebt een prima basis om je maaltijd op te bouwen.

Hoe?
Hoe ik mijn gember shot maak? Ik heb het geluk dat ik een slow juister heb waar ik meestal een voorraadje gember shots mee maak. Een exact recept vind ik lastig uit te schrijven. Doe namelijk altijd maar wat en dat komt door de verwarring van het aantal centimeters. Bij een recept met gember lees je vrijwel altijd hoeveel centimeter je nodig hebt. Wel eens een gemberwortel gezien? Als er staat 1cm gember weet ik niet hoeveel gember ze gebruiken. Geen gemberwortel is hetzelfde. Mijn advies, uitproberen tot je de juiste verhoudingen hebt en dan nog zal de ene keer anders uit pakken dan de andere keer. Het blijft home made.
Heb je geen citroenen in huis, maak dan eens een appel – gember shot.
Wil je het nog wat pittiger maken, voeg dan een (heel) klein beetje cayenne peper toe aan je shot.

Geen slow juicer, wat dan?
Als ik geen gember shotjes op voorraad heb en geen zin om ze te maken – geen onderdeel van mijn slow juicer kan namelijk in de vaatwasser, dus vul maar in – dan doe ik een paar schijfjes gember in een glas, doe daar een uitgeperste citroen bij en vul dit aan met lauw warm water. Denk er aan dat je dit wel met een rietje en in één keer op drinkt. Het zuur van de citroen tast namelijk je tandglazuur aan. Is mijn glas leeg dan giet ik nog een keer warm water bij mijn schijfjes gember en zo heb ik nog een gember thee bij mijn ontbijt.

Voorraad
Meestal maak ik voor een paar dagen en zet ik het in de koelkast. Je kan de shots ook invriezen in ijsblok bakjes/zakjes. Of je koopt een voorraadje in de supermarkt. Ze zijn namelijk ook gewoon te koop in mini flesjes. Wel zijn ze dan een stuk duurder dan wanneer je een gemberwortel en een paar citroenen koopt.

Enjoy 🙂

Socials

Recente blogs

Bezoek snel

Scroll naar boven