Bijgerecht, Recepten, Snack, Soep, Voorgerecht

Vijgen met kaas en noten

De bladeren kleuren, de haard heeft haar eerste uren er alweer op zitten en in mijn keuken maken frisse lichte gerechten plaats voor volle warme geuren en smaken. Het is herfst! Fijn en knus. Ik hou ervan.

Eén van de dingen, voor mij onlosmakelijk met de herfst verbonden, is pompoen. Nu de herfst is begonnen mag ik dus weer. We eten pompoensoep. Als ik pompoensoep maak dan maak ik vaak het recept van Rens Kroes uit haar boek Powerfood. Lekker met een robuust bruin stokbrood met (ongezouten) roomboter en vandaag ook vijgen met kaas en noten uit de oven.

Vijgen. Ook zo kenmerkend voor de herfst. Ze zijn heerlijk in combinatie met kaas en noten. Vandaag met geitenkaas en walnoten, maar ook een goede combi met blauwe kaas. Wat noten erbij, honing erover, even in de oven en je hebt een leuke en lekkere snack of voor- of bijgerecht. En ook nog eens supergezond! Vijgen zitten namelijk vol met vitaminen, mineralen en vezels.

 

Per persoon

1 vijg
Paar stukjes verkruimelde geitenkaas (of blauwe kaas)
Paar verkruimelde walnoten
Honing

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de vijg in acht parten, maar niet helemaal door zodat de vijg mooi openvalt. Leg de vijg in een ovenschaal of een klein ovenschaaltje en verkruimel de geitenkaas en noten erover. Nu nog een beetje honing erover en 5 – 7 minuutjes in de oven.

 

Grote pan pompoensoep – recept Rens Kroes

1 rode ui
3 teentjes knoflook
1 el kokosolie
1,5 liter water
2 groentebouillonblokjes
1,5 kg pompoen
1 courgette
2 tl kerriepoeder
mespuntje gemberpoeder
mespuntje cayennepeper
mespuntje laos
1 tl gedroogde oregano
4 el fijngehakte koriander
1 scheutje speltroom

Snijd de rode ui en knoflook in kleine stukjes. Doe de ui samen met de kokosolie in een braadpan. Zet op een laag vuurtje en voeg na een minuutje de knoflook erbij. Zet ondertussen een andere pan met het water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Snijd ook de pompoen en courgette in kleine stukjes en doe deze bij de bouillon. Doe de gemberpoeder, cayennepeper, laos, kerriepoeder en oregano in de braadpan bij de knoflook en uien en roer alles een halve minuut goed door. Voeg dit mengsel vervolgens aan de kokende bouillon toe en laat de groenten in 30 minuten op een laag vuurtje gaarkoken. Pureer de soep daarna met een staafmixer. Snijd de koriander fijn en schep de soep in een kommetje, schenk er een scheutje speltroom bij en besprenkel hem met de koriander.

Zelf ben ik nogal van de praktisch en maak ik de soep ook weleens in één pan. Doe dan eerst de gemberpoeder, cayennepeper, laos, kerriepoeder, oregano en de bouillonblokjes (verkruimeld) bij de knoflook en uien en roer dit goed door. Voeg dan de pompoen en courgette toe, bak deze even mee, voeg vervolgens het water toe en laat alles op een laag vuurtje in ca. 30 minuten gaarkoken.

1 thought on “Vijgen met kaas en noten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.